شنبه، 20 بهمن 1403
ایده خبر » اقتصادی » افزایش ظرفیت استخراج به ۱.۳۲ میلیارد مترمکعب در برنامه هفتم|کاهش تحویل گاز به صنایع عمده

افزایش ظرفیت استخراج به ۱.۳۲ میلیارد مترمکعب در برنامه هفتم|کاهش تحویل گاز به صنایع عمده

کد خبر: 15976

توکلی معاون وزیر نفت گفت: بر اساس برنامه هفتم توسعه ظرفیت تولید گاز خام باید به ۱.۳۲ میلیار مترمکعب افزایش یابد.

بازار؛ گروه آب و انرژی: با وجود بحران گازی در کشور روند رشد مصرف در بخش خانگی همچنان ادامه دارد. البته بخشی از رشد را می تواند حاصل کاهش دما در امسال دانست اما همچنان وضعیت مصرف در بخش خانگی، تجاری و صنایع خرد وضعیت نگران کننده ای داشته و رکوردهای مصرف یکی پس از دیگری در حال شکسته شدن است.

جالب است که بدانید طبق گفته های سعید توکلی مدیر عامل شرکت ملی گاز ایران مقدار نیاز کشور در حال حاضر چیزی حدود یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون مترمکعب است. در واقع با احتساب تولید ۸۸۰ میلیون مترمکعب در ایده آل ترین حالت هم چیزی حدود ۳۲۰ میلیون مترمکعب کسری گازی در کشور داریم.

این آمار به خوبی نشان می دهد که بهترین راه کار برای مقابله با بحران گازی در کشور مساله بهینه سازی است که به گفته متولی حوزه گاز رسانی کشور در حوزه اختیارات وزارت نفت نبوده و متولی آن دستگاه های دیگر است.

مدیر شرکت ملی گاز در بخش دیگری از گفتگوی خود همچنین اعلام کرد که مقدار تامین گاز صنایع عمده نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاهشی بوده که دلیل آن هم رشد مصرف در بخش خانگی است.

متن گفتگوی بازار با سعید توکلی معاون وزیر نفت و مدیر عامل شرکت ملی گاز ایران را در ادامه می خوانید:

*بر اساس برنامه هفتم توسعه ظرفیت تولید گاز در کشور باید تا چه میزان افزایش یابد؟

آنگونه که در این برنامه آمده ظرفیت گاز استخراج خام در کشور باید طی ۴ سال آینده به یک میلیارد و ۳۲۰ میلیون مترمکعب افزایش یابد. در حال حاضر ظرفیت تولید ما حدود یک میلیارد ۱۰۶ میلیون مترمکعب بوده که ۸۸۰ میلیون به گاز شیرین تبدیل شده و تحویل شبکه داده شده است.

*در حال حاضر نیاز واقعی کشور چه میزان بوده و حتی در صورت تحقق هدف گذاری انجام شده کسری موجود در حوزه گاز از بین خواهد رفت؟

در حال حاضر نیاز گازی کشور یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون مترمکعب است. اگر نیاز گازی کشور رشد نکند و طرح های مربوط به بهینه سازی اجرایی شود، این میزان افزایش ظرفیت می تواند پاسخ گو باشد. اما باید توجه داشت که ما امروز سومین تولیدکننده بزرگ دنیا در حوزه گاز بوده و این فرایند افزایش ظرفیت تولید قرار نیست تا آخر همین گونه ادامه پیدا کند. پاسخ گویی به افزایش نیاز کشور از طریق دو مولفه امکان پذیر است. یکی از آنها افزایش ظرفیت تولید بوده و دیگری بهینه سازی است.

*چه میزان از رشد و افزایش نیاز کشور باید از طریق بهینه سازی پاسخ داده شود؟

در حوزه بهینه سازی متولی وزارت نفت نبوده و نمی توانم آماری در این خصوص ارائه بدهم. در واقع وزارت نفت تنها در حوزه افزایش ظرفیت باید پاسخ گو باشد.

*اما در حوزه افزایش ظرفیت هم به نظر می رسد قابلیت چندانی وجود ندارد؟

افزایش ظرفیت 215 میلیون مترمکعبی تولید عمدتا باید از طریق سرمایه گذاری در بالادست و طرح های مربوط به فشار افزایی صورت گیرد. به نظر من در صورت تامین منابع امکان تحقق اهداف در این حوزه وجود دارد. در واقع شرط اصلی در این حوزه تامین سرمایه است.

*در حال حاضر تامین گاز برخی از پتروشیمی ها متوقف بوده و برخی این واحدها حتی تعطیل هستند. رشد ۷۵ میلیون مترمکعبی مصرف در بخش خانگی تامین گاز این واحدها را تا چه اندازه کاهش داده است؟

همانطور که اشاره کردید مصرف در بخش خانگی از ابتدای معادل ظرفیت تولید ۳ فاز پارس جنوبی بیشتر شده است. با این وجود وضعیت تامین گاز پتروشیمی امسال خوب بوده است.

*تحویل گاز به پتروشیمی ها نسبت به پارسال چه تغییری کرده است؟

آمار تفکیکی تحویل گاز به این حوزه را ندارم. اما مجموع تحویل گاز به صنایع عمده که شامل پتروشیمی، فولاد، سیمان، مس و آلومینیوم نسبت به سال گذشته کمی کاهش یافته است.

*با توجه به رشد مصرف در بخش خانگی آیا صادرات همچنان ادامه دارد؟

صادرات مان را مطابق با تعهداتمان انجام می دهیم.

منبع: tahlilbazaar-325062

دسته بندی: اقتصادی
تبلیغ

نظر شما

  • نظرات ارسال شده شما، پس از بررسی و تأیید در وب سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
نام شما : *
ایمیل شما :*
نظر شما :*
کد امنیتی : *
عکس خوانده نمی‌شود
برای کد جدید روی آن کلیک کنید